Instituții de cult

Biserica Sfânta Treime


Această biserică cu hramul "Sfânta Treimei Treimi" este zidită în anul 1888 pe terenul propriu de către fostul proprietar Ion Stroie cu soția sa Maria.
Planul și construirea acestei Biserici este opera arhitectului francez Le Conte de Nouy adus din Franța pentru restaurarea monumentelor istorice din România.
Biserica este construită din cărămidă pe temelie de piatră în formă de cruce. În privința arhitecturii se observă influența apuseană. Fostul proprietar a înzestrat biserica în 1888 cu 325 de fălci de teren pădure și arabil, realizând astfel un venit pentru susținerea cheltuielilor personalului deservent a acestei biserici, compus din doi preoți, doi cântăreți, paraclisier și un pădurar.
Înzestrarea bisericii a fost făcută prin testament obținându-se poziție legală a bisericii ca biserică particulară cu averi proprii. Această situație a durat până în 1948. În 1922 terenul agricol a fost dat pentru împroprietărirea țăranilor, iar pădurea cu terenul de folosință a personalului slujitor în suprafață de 25 de fălci a rămas în stăpânirea bisericii până în 1949. Terenul agricol a fost cedat Ministerului Agriculturii iar pădurea a fost naționalizată. Biserica, rămasă fără fonduri proprii, a trecut în folosința credincioșilor din satul Pâncești pentru cult.
Fostul ctitor a înzestrat biserica cu cele necesare cultului. Se menționează existența obiectelor de cult de pe sfânta masă: chivot, evanghelie și sfintele vase din argint marcat, care sunt obiecte din metal prețios și cu valoare artistică. Mai menționăm existența icoanei Maicii Domnului cu strana de fier lucrată în argint adusă după tradiție din Italia.
Mormintele ctitorilor se află în curtea bisericii.
Astăzi, la cârma acestei biserici se află Pr. Ciobanu Gheorghe care își continuă cu vrednicie misionarismul început acum 26 de ani.

 

Filie Patricheni


Biserica din satul Patricheni, parohia Pâncești, Protopiatul Roman, Jud. Neamț cu hramul "Sfinții Trei Ierarhi" a fost începută în anul 1973. Lucrările de zidire s-au încheiat în anul 1977, luna mai, fiind sfințită de către Preasfințitul Eftimie, pe atunci Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului.
În ciuda faptului că în acea perioadă timpurile erau tulburi, credincioșii parohiei încurajați de preotul lor Grigorie Stegaru și câțiva consilieri darnici și harnici, între care Naparlica Vasile și Badarau Ion, s-au mobilizat să dureze în acest sat de oameni gospodari, pastrători ai tradițiilor ortodoxe, acest locaș sfânt.
Anii au trecut și dintele nemilos al vremii și-a pus amprenta peste zidurile acestui locaș, încât s-a simțit nevoia restaurării și înnoirii lui. Astfel, cu binecuvântarea Preasfințitului Eftimie al Romanului, enoriașii acestei parohii coordonați de Pr. Ciobanu Gheorghe, au început lucrările de rectitorire a sfintei biserici. S-au restaurant vechile ziduri în interior, în exterior, s-a schimbat stoleria bisericii, s-au zugrăvit pereții exteriori. În interior s-a refăcut o parte din pictură și s-a dotat biserica cu obiecte și odoare liturgice noi. Lucrările terminându-se, a avut loc slujba de resfințire a bisericii pe 18 mai 2008, condusă de Dr. Ioachim Băcăuanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului.

 

Filie


Această Biserică cu hramul "Sfinții Voievozi" din satul Pâncești, este monument istoric din timpul Republicii Socialiste România. Biserica a fost construită de către obștea credincioșilor acestui din acest sat în anul 1774, după cum rezultă din inscripția săpată în lemn pe o grindă de deasupra ușii de intrare în biserică.
Biserica este contruită din lemn de stejar pe temelie de piatră în formă de cruce. Din început această biserică a fost acoperită cu șindrilă. În decursul vremii a fost reparată de mai multe ori. O reparație generală a fost făcută de către fostul proprietar I. Stroie cu soția sa care au donat și un trup de pământ.
În 1935 a fost reparată radical de către fostul fiu al satului Pr. Petru Grigoriu de la Biserica Alexe din București, fiul fostului Pr. Paroh. D. Grigoriu, slujitor devotat al acestei biserici.
Arhitectul și meșterii nu se cunosc. Pictura Bisericii în stil bizantin este afumată și întunecată de vremuri.
Biserica posedă carți de cult cu slove chirilice. Alte obiecte cu valoare documentară istorica sau artistică nu are.
Astăzi, la cârma acestei bisericii se află Pr. Ciobanu Gheorghe care își continuă cu vrednicie misionarismul început acum 26 de ani.

Înapoi